Ajánlott oldalak.

Ajánlott oldalak

Nincs megjeleníthető elem

Google hirdetések

A titokzatos japán mószer

Hogyan próbálnak madárnak nézni minket az ingatlanirodák? Miért fizettetnek ki velünk többszázezer, akár millió forintot, olyasmiért amit mi magunk is el tudunk végezni? Valóságban is megtörtént eseteket írok le. Szóljon hozzá Ön is!

Ingatlan piaci hírek

Nincs megjeleníthető elem

FN blog

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Mire jó (és leginkább kinek) a vételi ajánlat?

2008.03.30. 12:29 Maganszemely

Mi is az a vételi ajánlat?
Leginkább a franchise cégek által alkalmazott módszer, melynek lényege, hogy a vevővel vételi szándéka komolyságának bizonyításaként un. vételi ajánlatot iratnak alá.

Ez úgy szokott zajlani, hogy a vevőnek megtetszik egy lakás, erősen elgondolkozik a vételen. Ekkor csap le az ingatlanos és elejt 1-2 mondatot.
- Nagyon sokan nézik mostanában ezt a lakást.
- Önök igazán nagyon szimpatikusak nekem, és tényleg ez a lakás pont Önöknek való. De tudják, több százan dolgozunk a cégnél, és ha én nem is mutatom már másnak a lakást, a kollégáim még mutathatják, és ha valaki előbb teszi le a foglalót, a tulajdonosnak kötelessége odaadni.
- Néha a tulajdonos is elejt 1-2 keresetlen megjegyzést a következő vevőjöltről, aki fél óra mulva már itt is lesz, vagy aki ma jön vissza harmadszor....

Vevőnk megijed, hogy elviszik az orra elől a jó kis lakást, mert ez olyan szuper, hogy mindenkinek csak ez kell. Gyorsan beszalad az irodába és megirja a vételi ajánlatot. Beszalad egy bankba és kivesz párszázezer forintot és már komoly is a szándéka.

Aztán másnap kezd el gondolkozni, hogy bár az ingatlan tulajdoni viszonyai tisztázottak, - legalábbis az ingatlanos azt mondta, látta a tulajdoni lapot. Tulajdonképpen elfelejtette megkérdezni, hogy a tervezett gázcső felújításra van-e félretett pénze a háznak, vagy a tulajdonosoknak kell-e összedobni rá, hogy a felútásra szoruló házban vannak-e önkörmányzati lakások és az önkormányzat támogatja-e a felújítást, hogy milyenek a szomszédok, hogy a lakás alatt lévő jelenleg felújítás alatt lévő üzlethelyiségben mi fog nyílni,- korábban sztriptiz bár volt, hogy a ház megkapta -e használatbavételi enedélyt, és mindent a terveknek megfelelően építettek-e, a közüzemi hozzájárulások be vannak-e fizetve... stb.

Egy szóval rengeteg dolgot kell tisztázni, mire az ember el tudja dönteni, hogy tényleg meg akarja, tudja venni az ingatlant.
SOHA NEM SZABAD ELHAMARKODOTTAN DÖNTENI ÉS ELKÖTELEZNI MAGUNKAT!

A vételi ajánlat tartalmazza az alapvető feltételeket, amik teljesülése esetén meg kívánja venni az adott ingatlant.

Ez idáig egész jól is hangzik. Nem?

Viszont milyen jogi és anyagi következményei vannak egy ilyen "ajánlatnak"?

1. a vevőjelölt általában a szándék komolyságát bizonyítandó pénzt helyez letétbe az ingatlanirodánál. Ez a pénz kvázi foglalóként működik. Tehát ha az eladó visszalép, a vevő visszakapja a letétben lévő pénzt és az eladó is fizet neki mégegyszer ennyit. Ha a vevő lépne vissza, elveszíti a letétbe tett összeget.

Itt merül fel az első kérdés.

A ma hatályos magyar jogszabályok szerint ingatlant foglalózni csak ügyvéd előtt lehet. Az ingatlaniroda nem jogosult a letét kezelésére. Ezt minden irodában tudják is, ezért beleírják az ajánlatba, hogy vitás kérdés esetén a letétet csak mindkét fél egyhangú döntése esetén adhatják egyik vagy másik félnek. (Vitás helyzet esetén kis valószínűséggel fognak egyetérteni a felek a letétet illetően). Mi következik ebből? Bírósági hercehurca... akár évekig. Letét addig egyik félhez sem kerül.

Amennyiben a fenti kitétel nem szerepel az ajánlatban, a letétet vissza kell adni a vevőjelöltnek, mivel az iroda nem kezelhet letétet, és foglalózni nem lehet csak ügyvéd előtt.

Mi van, ha az eladó gondolja meg magát?
Szintén semmi, hiszen nincsen semmi jogszabály, ami alapján a vételi ajánlatot megírták, és ami alapján ezt a módszert alkalmazzák.

Tehát kinek jó ez az egész?
Az ingatlanosnak. Ha valós jogi helyzet elhallgatásával sakkban ttudja tartani a tudatlan feleket, az ő üzlete már biztos.

Ellenben, ha valamelyik fél utána kérdez,- általában az szokott, aki fel szeretné mondani a megállapodást-, kiderül hogy semmi nem köti őt, így gyorsan ki is hátrál az egyeségből.
A másik fél meg hoppon maradt, pedig bízott a közvetítő szavában. Lehet, hogy nem csak ezt a letétet "bukja"el, hanem ennél sokkal többet is. Talán a biztos eladás reményében lefoglalózott már egy másik lakást- és az eladás meghiusulása miatt ott nem tud időben teljesíteni, ezért elveszíti azt a foglalót is.

Megtörtént eset, amikor külföldi tulajdonos, a tengeren túlról utazott haza, kifejeztetten csak a szerződéskötés miatt. Majd itthon mondta el neki az ingatlanos "kolléga", hogy a vevője visszalépett. A vevő természetesen tisztában volt a helyzettel, így kis vita után, még a letétet isvisszakapta. Eladónk, meg... hát nem lettem volna a helyében...

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anti-ingatlanos.blog.hu/api/trackback/id/tr28398913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ihc 2012.03.31. 12:01:13

Ez a cucc teljesen hibás. A vételi ajánlat valóban a vevő szándékának komolyságát bizonyítja. Viszont ez nem foglaló, csak megegyezés esetén beszámítandó a foglalóba. Ez biztosíték, ami VISSZAJÁR a vevőnek akkor is, ha a vevő nem fogadja el az ajánlatára az eladótól érkezett választ. Egy csomó vevő csak hablatyol, nincs pénze, feleslegesen rabolja az eladó, az ingatlanos és a saját idejét, vagyis nem lehet őket komolyan venni. Egy készpénzzel megtámogatott vételi ajánlat kb. 80%-ban komolynak tekinthető egy reális árajánlattal együtt. A vételi ajánlattal letett biztosíték az ingatlanirodák számára semmilyen anyagi előnnyel nem jár, abból jutalékot még nem kapnak, csak megállapodás esetén. Tehát a vételi ajánlatban letett biztosíték NEM FOGLALÓ! Aki ezt megírta nem ingatlanos vagy nem ért a szakmához, de inkább mindkettő.
Vannak jó és rossz ingatlanosok, ahogy vannak jó és rossz orvosok, cipészek, csaló eladók és csaló vevők, olcsó és drága boltosok... Belekötni, ellenezni, okoskodni lehet, nem tiltja a törvény... igaz a tudatlanságot sem...

Mérges János 2015.12.13. 12:39:14

tehát nem kerül a szerződésbe az, hogy a letét a felek egyhangú döntése esetén kerül vissza?
süti beállítások módosítása